2015. február 25., szerda

Egy kis főzőcske

Egy nagyon fontos dologról nem ejtettem még szót a blogban - legalábbis számomra az egyik legfontosabb dologról... hát persze, hogy az evésről.
Akárki akármit mond, egy bizonyos dolgon kívül ez az egyik legsarkalatosabb pontja az életnek (abba most nem akarok belemenni, hogy mennyien vagyunk kis hazánkban is, akiknek meleg étel nem jut az asztalára) - az én mottóm ebből a szempontból: azért élünk, hogy együnk :D :D :D.

Szóval, lassan már három hónapja Malagában lakunk, és bizony, ki kellett alakítani új étkezési szokásokat, mert hisz nagyon sok alapanyagot nem lehet itt beszerezni. Igen, így van, nem lehet beszerezni! Az tény, hogy lehet ízben és állagban hasonló dolgokat venni, de az mégsem az igazi. Hiába akarok én paradicsomos káposztát enni, ha az ha becsípődök sem lesz ugyanolyan - na, ez van - dehát megoldom ezt is ugyanúgy, mint minden más nehézséget.

De kezdjük az elején: az egyik korábbi bejegyzésemben megemlítettem, hogy kamrakisöprés előzte meg kiköltözésünk - ez azt is jelenti, hogy minden fűszerem elajándékoztam gondolván, hogy itt aztán minden lesz, igazi földi mennyország. Hááát, nem éppen :).

Az első sokk akkor ért, mikor friss petrezselymet akartam venni - nincs.
Jó, akkor nézzük meg a szárított változatot! Az első boltban nem találtam, sőt, még a fűszerek sem voltak sehol! Persze, szótár nélkül amúgy se tudtam volna, hogy pontosan mit keresek :D
Harmadik boltban sikerélmény ért, találtam frisset is és szárítottat is! Szuper, akkor már vettem mindkettőből, hátha ...
Szóval, mint fentebb mondtam, semmi fűszert nem hoztam, mert minek... pedig kellett volna, mivel itt minimálisra korlátozódik az elérhető fűszerek száma. Ami viszont van, abból irdatlan mennyiséget tudok vásárolni: oregánó, bazsalikom, bors, még több oregánó, még több bazsalikom, még több bors, ja, és sáfrány, meg curry, meg fahéj :).
Belegondoltam: milyen finom is lehet a jó kis magyar pörkölt bazsalikommal meg oregánóval :).

De folytatom a hiányzó alapélelmiszerek listáját. Anyukám szokását követve, a hűtőben mindig lennie kell tejfölnek - no, hát ez itt nem igazán kivitelezhető. Mondjuk ezt tudtam, mert ezt már Londonban is eljátszottam egyszer, az ottani életem utolsó negyedében fedeztem fel, hogy a lengyel boltokban lehet kapni tejfölt - de erről majd máskor. Szóval letettem az igazi tejfölös ételekről. Viszont megtaláltam a majdnem tökéletes helyettesítőt: a Lidl-féle görögjoghurt személyében - egyelőre :).

Juhéjjj, szépen lassan mindent találni fogok a városban.
Na, ekkor ért a második sokk: nincsen se fehérrépa, se zellergumó, se karalábé, se kelkáposzta, az igazi magyar TV-paprikáról már nem is ábrándoztam! Szóval a jövőben, ha igazi húslevest akarok enni, akkor kénytelen vagyok megvárni, mikor legközelebb hazautazunk :). Ugyanez a helyzet a töltött paprikával, a lecsóval és még sok igazán tipikus magyar étellel - sebaj, hadd örüljön anyukám, hogy mennyi mindent kell nekünk főzni :D.

Szóval sok minden nincsen Malagában, ami nekem nélkülözhetetlen lenne főzéskor, viszont van sok egyéb más dolog, amikből mennyei vacsikat, ebédeket, sőt reggeliket tudok készíteni. Hogy mik készülnek, miket sikerül kihozni az itteni alapanyagokból, azt mind-mind meg fogom osztani az utókornak; meg azért is, mert mostanában nagy sikk főzős blogot vezetni :D - jó, ez nem főzős blog.

Viszont mivel minden nap főzök, így egy hétig minden alkotásom megörökítem, és fel is töltöm ide, hogy ha előfordulna, hogy alkotói válságban vagyok, legyen miből inspirálódni :).

Tehát következzen az első alkotás babból. Hogy miért is, azért mert rengetegféle és fajta babot lehet kapni konzerv vagy száraz formában, Csabi pedig imádja a babot, és én is szeretem, akkor miért ne főzzek azzal?!

Alapanyagok: 2 üveg bab, répa, petrezselyem, fokhagyma és fűszerek,



és a végeredmény: egy jó adag masszív babfasírt





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése