2015. május 3., vasárnap

Bemutatom Málagát

Van nekem egy nagyon régi, 1981-es kiadású Spanyolországot bemutató útikönyvem, melyet még kiutazásunk előtt egy antikváriumban vettem. Több, mint 700 oldalon keresztül mutatja be Spanyolországot egy kis történelemmel, egy kis földrajzzal és sok-sok fekete-fehér képpel illusztrálva. Természetesen van benne pár oldal Málagáról, és az itteni látványosságokról. A fejezet így kezdődik:
"Málaga, a Costa del Sol legnagyobb, legvonzóbb városa a Földközi-tenger partján, szép és termékeny vidék központjában fekszik. Lakosainak száma 374 500 fő. A várost két egyenlőtlen részre osztva, átszeli a Gadalmedma folyócska, amelyben az esős időszakon kívül alig van víz. A történelmi városrész a bal parton terül el, ahol a Gibralfaro-hegy emelkedik. A jobb parton van a város ipari negyede. A várost északról hegyek (Montes de Málaga) védik a szárazföld hidegebb légáramlataitól. Így Málaga (és környéke) - San Sebastiánnal, La Corunával és Palma de Mallorcával együtt - Spanyolország legkeresettebb üdülővárosainak egyike." (Spanyolország, Útikönyvek, 1981, Doromby Endre, 509-510. oldal)

A fenti sorokat követően egy nagyon jó meglátás következik a könyvben - ezzel én is teljes mértékben egyet értek:
"Málaga nem bővelkedik műemléki látnivalókban, a természetnek köszönhetően viszont éghajlata enyhe, kellemes, napfényes, ami a legnagyobb vonzerő a turisták számára. Málaga környéke egyike Spanyolország legszárazabb vidékeinek, évi középhőmérséklete pedig 20 Celsius-fok."

Én is azt tapasztaltam első idelátogatásunk alkalmával, hogy a történelmi látványosságokat bőven egy nap alatt végig lehet járni. Ha valaki nagyobb érdeklődést mutat, akkor természetesen ki lehet húzni ezt az időt akár két napra is, de összességében nem szükséges több nap erre a mutatványra.
Mondhatjuk, hogy a turisták, akik idejönnek akár hajóval, akár repülővel, gyorsan végigfutnak az óvároson, megnézik az ősi épületeket, csinálnak pár fotót, és természetesen tömérdek szelfit, aztán rohannak a strandra, főleg, ha napközben a hőmerő higanyszála 30 fok fölé is felszalad.

Viszont szerintem nem elegendő egyszer megtekinteni a Gibralfarót vagy az Alcazabát, és azért sem, mert minél többször nézi meg az ember, annál jobban érzi azt, hogy mekkora hatást gyakorol ránk a történelem, mennyire fontos, hogy fejet hajtsunk az elődök nagysága előtt (tudom, nem mindenkinek fontos ez, de engem lenyűgöz minden, ami a régi antik világból származik).

Épp ezért jöjjön most egy rövid városbemutatás, amit már régóta terveztem. Nem fogok részletekbe belemenni, inkább képekkel illusztrálom mindazt, amit a könyvek oldalakon keresztül taglalnak. Ha nem is minden nap, de két-három naponta megosztok egy bejegyzést sok-sok képpel, hogy kedvet csináljak egy rövid városlátogatásra :)


Íme a város és az Aréna a Gibralfaróról:



A kikötő és a Costa del Sol bejárata:



 Az Alcazaba a kikötőből:



Az Alcazaba lenti nézetből:


És hamarosan jönnek a bemutatók is, természetesen rengeteg képpel :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése